Két magyar lány baktériumkoktélja szabadítaná meg a világot a műanyagoktól

Két magyar fiatal előállított egy, a világon egyedülálló baktériumkoktélt, amely hét hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. Most kezdenek ipari tesztelésbe, miután a Poliloop nevű biotech startupba a budapesti Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett. 
A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. A hagyományos, gyógyszercégeknél épített vegyészmérnöki karriernél többre vágytak, ezért az egyetemi óráik után és hétvégente, saját erőforrásból kezdtek laboratóriumi kutatásokba, amely során azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületükön hogyan segíthetnék a természet védelmét. 

Körülbelül két év fejlesztés után egy olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani 6-8 hét alatt. A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, amiből bioműanyag is előállítható. Ezzel a megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, amivel a nagy FMCG-cégeknek lehetősége lesz ugyanazt a műanyag csomagolást újra és újra felhasználni. A Poliloop eljárása minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag sem a folyamat során.

Bővebben a forrásban,
forrás: forbes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése