A magyar beszéd

1. A magyar nyelv, -beszéd és -gondolkodásmód összefüggései
2. Szórend és hangsúlyok
3. Kimondott hangok
4. A háromféle J betűnk

2 megjegyzés:

 1. Engem végtelenül zavar a mai magyartalanság, ami kifejeződik az igeidők, a vonatkozó névmások, az ige és igekötők helytelen használatában, az igekötők helytelen értelmezésében, és abban, hogy mindezt a média nagy mellénnyel támogatja.
  Úgy érzem, hogy miután hazánkban mindent tönkre tettek, most a kivételes, egyedülálló nyelvünk van a tönkretétel keresztpontjában.
  Én nem vagyok nyelvész, de ez a magyartalanság, ami ma "dívik" végtelenül rossz, helytelen a nyelvet romboló és fülemet bántó érzéssel tölt el.A nem érdekel, hogy Ücsögmocsjon hogy beszélik a magyart, de azt gondolom, hogy szükség van a nyelvünk védelme érdekében egy olyan általános szabályozésra, ami nem engedi meg bárhol, bárhogy való használatát.
  Ha hangzó, írott anyagról van szó, akkor igenis meg kell követelni azt a szintet, ami kultúrált, művelt nyelvhasználatnak tekinthető.
  Ezt elsősorban a médiától kellene megk9vetelni, mert sajnos az erősen meghatározó tényező.
  A "hülyeség ragadós" alapon.
  Nem bírom tolerálni például, ha valaki azt mondja, hogy "megelemezte", lekutatta", "előre bejósol", "bealszik",stb.
  Például azt mondja, hogy 1826-ban születik.
  Erre azt mondom, hogy az a jó tenyeres, talpas, retkes sarkú ördög öreganyja, az született, 1826-ban, de az illető még bohó, léha álom sem volt.
  Folytathatnám, de ost már ez is elfárasztott.
  Tennünk kellene valamit, még mielőtt meghal az egyedi, a világon egyedülálló anyanyelvünk.
  Sajnos az ún. szakemberek még támogatják ezt a fajta nyelv holokausztot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek, én is hasonló problémákat látok manapság, és pont pár napja tettem fel ide egy ezzel a témával kapcsolatos bejegyzést (http://magyarelme.blogspot.co.uk/2017/06/miert-nem-tanitjak-az-iskolainkban.html).
   Az én korosztályom még emlékszik rá, hogy annak idején újságíró is csak az lehetett, aki elvégezte ehhez a megfelelő iskolát, ahol a helyesírásra is megtanították az embert, manapság viszont bárki bárhol bármit írhat, na meg a közösségi oldalak, a mindenféle fórum, ahol a helyesírási hibákkal és borzasztó szóhasználattal teli bejegyzések és hozzászólások szintén nem tesznek jót a nyelvünknek. Ezért is lenne még fontosabb a jó oktatás, ami nemcsak hiányzik, hanem ami van az is rosszul tanítja a nyelvünket. Mint a fentebb említett bejegyzésben írtam, ha nyelvünknek a valódi nyelvtani szabályait tanítanák az iskolákban, akkor a gyerekek nemcsak élveznék a nyelvtan órákat, de saját maguk éreznék fontosnak, hogy helyesen tudjanak írni és beszélni magyarul.

   Törlés