Félautomata fényképezőgép (Mihályi József és Riszdorfer Ödön)

Mihályi József (Apatin, 1889. január 27. – Rochester, USA, 1978. szeptember 11.): Precíziós műszerész, több forradalmi jelentőségű fényképészeti műszaki újítás megalkotója.

1938 Super Six-20 fényképezőgép, meghatározó lépcsőfok a fototechnika fejlődésében. Az első automatikus expozíciót lehetővé tevő fényképezőgép, melyben Mihályi József Riszdorfer Ödön szabadalmait egyesítette a sajátjaival. A zárprioritású rekeszmozgató mechanizmust a szeléncellás fénymérő által működtetett Depréz műszer mutatója ütköztette, amelyet egy fésűs mechanizmus rögzített. Az élesre állítás a Bantam Special-ban alkalmazott Mihályi-távmérő továbbfejlesztett változatával történik. Abban az időben a fényrekeszt automatikusan szabályozó világcsodát még nem igényelte a széles nagyközönség és a gyártási technológia sem volt elég magas szintű, emiatt drága is volt, és csupán 7-800 db készült belőle, ráadásul olyan sokszor hozták vissza javításra a vevők, hogy a Kodak berkein belül a bumeráng csúfnevet kapta. Az 1939-es New York-i világkiállítás szenzációjaként bemutatott kamerát szintén Teague „öltöztette fel".

Forrás: wikipédia.org

2 megjegyzés:

  1. nemlehet szólni valahogy a modiknak vagy a szerkesztővel hogy frissítse az oldalt mert baromi jó fontos lenne?!?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze lehet. :-) Csak az a probléma, hogy ez egy eléggé statikus oldal, nem jellemző a mindennapi bejegyzés, és vannak időszakok amikor nem találunk olyan témát, amit fel lehetne tenni. Bár pont most van néhány új bejegyzésünk félig készen, amik hamarosan felkerülnek.

      Törlés