Magyar találmányért rajong Amerika

Egy magyar fiatalember mozgássérülteknek fejlesztett ki egy újfajta elektromos autót, de itthon nem talált rá befektetőket. Egy amerikai ügyvédnek viszont megtetszett a dolog, és most ott indul a villanyautó sorozatgyártása.
A 444.hu írta meg az Atlantic Wired nyomán, hogy a feltaláló Kissároslaki István, és a magyar találmány sorozatgyártása jövőre indul az amerikai Austinban. Mint lapunk megtudta, a Kenguru névre keresztelt elektromos mini autót a hazai Rehab Zrt. fejlesztette ki már több mint egy évtizede. A cégnél azt mondták, hogy az autó itthoni ára 3 millió forint lett volna 10 évvel ezelőtt, és az eredeti terv az volt, hogy az OEP támogatja az autót, de az állammal végül nem tudtak megegyezni a finanszírozásról.
Egy izombetegség miatt lebénult amerikai ügyvéd, Stacy Zoern azonban látott fantáziát a dologban. A neten talált rá a magyar feltalálóra, és 2010-ben meggyőzte Kissároslakit, hogy menjen ki hozzá Austinba, hogy együtt keressenek befektetőket. Ez sikerült is, olyannyira, hogy a befektető cég idén januárban bejelentette: A Kengurunak nevezett autó gyártása jövőre indul az USA-ban, és előrendelhetők az első autók, amik egy-másfél év múlva lesznek készen.
A Kenguru 2 méter hosszú és 1,5 méter magas, azaz kisebb, mint egy Smart. Nincsen benne ülés, a kerekesszékes sofőrnek csak be kell gurulnia hátul. A kocsit helyi közlekedésre tervezték, legfeljebb 40 km/órával képes menni, kb. 100 kilométerig. A Kenguru ára 25 ezer dollár (kb. 5,7 millió forint) lesz, de mivel környezetkímélő, így adókedvezményes, és nem kell hozzá benzin.

Forrás: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése