PAL-optika (Greguss Pál)

Greguss Pál Budapesten született 1921-ben. A Szegedi Egyetemen vegyészi és fizikus diplomát szerzett 1944-ben, 1951-ben pedig elnyerte a PhD fokozatot szintén a Szegedi Egyetemen az ultrahang kémiai hatásai vizsgálatával. A Dr. Greguss Pál professzor által kifejlesztett humanoid látómodul, amely 360 fokos szögben képes látni, az ú.n. PAL-optika. Ez már járt a világűrben, hiszen 1998. okt. 24-én, a NASA Deep Space-1 programja keretében felbocsájtották, és azóta is beépítik kisebb műholdakba. Ezért az alkotásáért az amerikai űrhivatal a NASA Díjat adományozta Dr. Greguss Pálnak. Professzor úr töretlenül dolgozott további űrprogramokon szinte haláláig.

Életútjának főbb állomásai:
- Az ELTE Biofizika Tanszékén tanársegéd, majd
- A KFKI fizikus kutató munkatársa (1949-1956),
- 1956-tól az Ultrahang Kutató Laboratórium vezetője a MÁV Tudományos Kutatási Intézetében,
- Meghívott kutató Dugrapurban (Nyugat-Bengália, India) a Központi Gépészeti Kutatóintézetben (1966-67),
- A New York-i Orvosegyetem Opthalmologia Tanszékén az alkalmazott biofizika kutató professzora 1969-ben,
- Innen Darmstadtba vezetett az útja, ahol 1973-tól a Műszaki Főiskola Fizika Intézetének professzora, majd ezt követően,
- A Koherens Optikai Laboratórium professzora a Gesellschaft für Strahlen- und Umweltforschung mbH-nak.

1976-ban visszatért Magyarországra, a Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biofizikai Laboratóriumának igazgatójaként, innen vonult nyugalomba 1990-ben. Ezt követően egy ideig a Frédéric Joliot-Curie Nemzetközi Kutatóintézet tudományos konzulense. Több mint 330 tudományos írásmű, köztük több könyv, szerzője, 20-nál több szabadalom tulajdonosa világszerte.

Forrás: urvilag.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése