Illycaffé (Illy Ferenc)

1892. október 7-én született Temesváron, édesapja Illy János magyar nemzetiségű asztalos volt, édesanyja Rössler Aloisia, német nemzetiségű. A helyi Josefin katolikus templomban keresztelték meg. A Temesvári Piarista Gimnáziumban végezte az általános iskolát, 1904-ben fejezte be a szakiskolát. Temesváron nőtt fel, 22 évesen besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, 1914-től harcolt az első világháború több frontján, többek között a kraśniki és az isonzói csatában. A háború után Triesztben maradt, ahol megnősült: feleségül vette a német-ír gyökerekkel rendelkező olasz származású zongoratanárnőt, Vittoriát, akitől két gyereke született, Ernesto és Hedda. Itt kakaó-, valamint kávékereskedéssel és -pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. Innen eredt az ötlete, és feltalálta a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum (légmentes) csomagolást, amire speciális dobozokat használt. Így a kávét nem a kliens előtt kellett pörkölni, az ily módon csomagolt (pressurization) kávé hosszabb távon megőrizte aromáját és illatát. Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy nagy nyomás alatt a kávéban levő oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

1933-ban Illy megalapította az Illycaffèt, majd 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt. Az Illetta a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető, mellyel az olasz presszókávét készítik. A mai napig is a harmadik generációs leszármazottainak kezében van az Illy cég. 1956-ban az olaszországi Triesztben hunyt el.

A vállalkozást fia, Ernesto Illy élelmiszerkémikus vitte tovább, aki a második világháború utáni időszakban vezetőként dolgozott az Illycaffènál. Egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Felhalmozott tudását nemzetközi tudományos szervezetekben, publikációkban osztotta meg. Az ő kezdeményezésére hozta létre az Illy az Universitá del Caffét is. 2013-ban emlékként Temesváron, a szülővárosában a józsefvárosi víztornyot akarták kávézónak átalakítani és a nevéről elnevezni.

Forrás: Wikipédia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése