50 nap alatt komposzttá bontja le a műanyagot egy magyar innováció

A világon eddig egyedülálló megoldással forradalmasítaná a műanyagok újrahasznosítását egy magyar szakemberek alkotta csapat, a Poliloop. A fiatalok egy olyan baktériumkoktélt fejlesztettek ki, amellyel például az egyszerhasználatos PET-palackok, tányérok, villák és dobozok néhány hét alatt teljesen lebomlanak. A cég az RTL Klub Fókusz című műsorában mutatta meg, hogy hol tart fejlesztésük.
Ezt a technológiát pont úgy kell elképzelni, mint a komposztálást. Ugyanaz történik: jönnek a mikroorganizmusok, amelyek esetünkben baktériumok, és felismerik a szénforrást, azaz a táplálékforrást, amelyet elfogyasztanak annak érdekében, hogy tovább tudjanak élni, szaporodni. Lényegében ugyanazt csinálják, mint mi emberek – mondta a Poliloop társalapítója az RTL Klub Fókusz című riportműsorában.

Madaras Liz a barátnőjével – későbbi alapítótársával, Lévay Krisztinával együtt – már a diplomájuk megszerzése előtt közösen azon gondolkoztak, mihez kezdjenek a jövőben, míg végül arra jutottak, hogy nagyon szeretnének valamit, ami saját, és nagyon szeretnének tenni valamit a környezetért is, hogy az a sok, egyetemi padban eltöltött év, ne legyen hiába.
Szerencséjük volt, ugyanis ebben az időben kapott nagyobb nyilvánosságot a műanyagszennyezés környezetre gyakorolt rendkívül romboló hatása, így gyorsan elhatározták, hogy felhasználva a biomérnöki és vegyészmérnöki végzettségüket, tudásukat, valami olyan összetett módszert alkotnak, amellyel ténylegesen képesek tenni a műanyag-szennyezés ellen.

Háromszázmillió tonna műanyagszemét keletkezik évente.
Egyes kutatások szerint évente mintegy háromszázmillió tonna műanyagszemét keletkezik világszerte. Ezekből nagyon keveset hasznosítanak újra, többségük hulladéklerakókba, vagy a természetbe, például az óceánokba kerül. A Greenpeace adatai szerint a Földön percenként átlagosan egy teherautónyi műanyagot öntenek a tengerekbe. Egyes országok, mint például Kanada, az USA vagy Nagy-Britannia Ázsiába és Afrikába szállítják a hulladék egy részét, aminek következtében egyes városok komplett szemétlerakóként működnek.
Egyes becslések szerint egy PET-palack négyszáz év alatt, az eldobható pelenka ötszázötven év alatt bomlik le a természetben, míg a műanyagszatyornak minimum kétszáz, de akár ezer évre is szüksége lehet, hogy teljesen eltűnjön. A probléma világszintű megoldása tehát rendkívül égető.
Bővebben a forrásban: Sokszinuvidek.24.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése