Ma­gyar ta­lál­mány: Utat épí­te­nek a mű­anyag sze­mét­ből

A ten­ge­rek he­lyett be­tonba ön­tené a világ mű­anyag­hul­la­dé­kát egy ma­gyar fel­ta­láló. Bus Ká­roly spe­ci­á­lis el­já­rá­sá­val olyan új­fajta beton ké­szül­het, mely nem csak ol­csóbb, de ru­gal­ma­sabb is, mint a ha­gyo­má­nyos, így a szél­ső­sé­ges idő­já­rás­nak és az extra ter­he­lés­nek is job­ban el­len­áll. Itt a frappáns válasz a világ egyik legnagyobb problémájára, mely évente 8 millió tonna műanyagot juttat a vizekbe. Bus Károly feltaláló zseniális ötletével ugyanis a ledarált műanyagszemét képes kiváltani az egyre dráguló és fogyó természetes folyami kavicsot a betonban.

A találmányommal úgy alakítjuk át a vizes cementet, hogy az sóder helyett minden olyan darált hulladékkal képes betonná összeállni, amellyel egyébként nem alkotna elegyet – nyilatkozta az ötletgazda nemrég az EuroNews-nak.
Érthető a levédett találmány iránti óriási nemzetközi érdeklődés, hiszen az úgynevezett MASUKO újrahasznosító technológiának nevezett eljárással egy köbméter beton felét, négyötödét is kiteheti a műanyaghulladék. A különleges végeredmény pedig a szakértők szerint nem csak jelentősen kíméli a környezetet, de a benne található műanyag miatt a hagyományosnál jóval rugalmasabb. Vagyis sokkal ellenállóbb az olyan, egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási helyzeteknek, mint az extrém hőség vagy a tartós, nagy hideg. Ráadásul az újfajta beton a folyamatos terhelést is rendkívül jól bírja, így kiváló autóutak-, illetve járdák és zajvédő falak építéséhez, arról nem beszélve, hogy ez további jó pont a környezetvédők szemében.

Forrás: ripost.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése