Öt magyar fiatal összefogott (Safeskin)

Pánik, kiszolgáltatottság, árulás. És az idő visszatekerésének marcangoló hiánya. Nagyjából ilyen érzések futnak át rajtunk abban a tizedmásodpercben, amikor belénk hasít a felismerés, hogy ellopták a telefonunkat és a tolvaj a készülékkel egyetemben olyan adatok birtokába jutott, melyeket másnak igazán kellene megtudnia. Három testvér összedugta a fejét annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentse ennek az érzésnek a kockázatát és megalkotta a Safeskint, a lopásgátló telefontokot.
A Sohajda család tagjai közül Júlia, Csongor és Ábel is átélte már azokat a szörnyű pillanatokat, amiket a semmiből beléjük karmoló valóság okozott egy lába kélt telefon képében. Ráadásul rövid időn belül összesen hatszor. Minden esetben megfigyelték, hogy a tolvaj egyből megnyomta a kikapcsoló gombot a készüléken azért, hogy a GPS-alapú követéssel ne lehessen a nyomára bukkanni. Csongor fejéből ekkor pattant ki az ötlet egy üzembiztos védelmi rendszerről, ez lett a Safeskin, az egyelőre csak iPhone-ra kalibrált feltörhetetlen kiegészítő – merthogy statisztikailag az Apple telefonjait szeretik legjobban a zsiványok. Persze az alapgondolat bevillanása és a prototípus legyártása között nem két hét telt el, hiszen a családtagok szabadidejükben nem éppen az elektronikáról és a gyártástechnológiáról szóló szakkönyveket lapozgatták.

A kis csapathoz az elektronikai zseni Szilágyi Richárd és az évtizedes hardvergyártási tapasztalattal felvértezett Macher Péter csatlakozott, hogy erőiket egyesítve vágjanak bele a projektbe. A Kaliforniában tanult és dolgozott, majd stratégiai tanácsadással foglalkozó Júlia az értékesítésért és az üzletfejlesztésért felel, Csongor széleskörű kapcsolatrendszere mellett az operatív ügyeket és a termékmenedzsmentet viszi, Ábel kapta a pénzügyeket, a villamosmérnök Szilágyi Richárd felségterülete az elektronika, a vezérigazgatói és technikai igazgatói teendők szálai pedig Macher Péter kezében futnak össze. Egyébként utóbbi édesapja afféle mentorként felügyeli még az ifjú társaság munkáját. Értelemszerűen az Apple áldása nélkül mit sem ért volna az egész hajcihő, elvégre nem lehet csak úgy l’art pour l’art egy pincében kiegészítőket fejleszteni az iPhone-hoz.
„Ha valakinek komolyan megfordul a fejében egy ilyen gondolat, annak az Apple licencprogramjával (MFI – Made For Iphone) kell együttműködnie. Meglehetősen hosszú folyamat, mert az anyacég egy ezerkétszáz oldalas dokumentációt rakott össze a szabványhoz, egyebek mellett meghatározza, milyen anyagokat lehet használni, milyen ívben hajolhat rá a tok a telefonra, és így tovább. Ricsi, a villamosmérnökünk hónapokon át a könyvvel kelt és feküdt, valószínűleg ötösre vizsgázna belőle – eleveníti fel az „elfogadtatás” körülményeit Sohajda Júlia, akitől természetesen azt is megtudjuk, hogy mielőtt mondjuk Kínában hatalmas lelkesedéssel megindulna a másolás, a Safeskinre szabadalmuk, valamint az egész világra kiterjedő elsőbbségi joguk van.

Folytatás, bővebben a forrásban: roadster.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése