Térgeometria (Bolyai János)

Az űrhajózásban is alkalmazott térgeometria Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15. – Marosvásárhely, 1860. január 27.) nevéhez fűződik.
Eleinte csak az elsőként felfedezett Bolyai-Lobacsevszkij féle geometriát illették az elnevezéssel, de a további tudományos kutatások újabb lehetőségeket is feltártak, s az így konstruált geometriák mindegyike különbözik a kétezer évig egyedül lehetségesnek tartott euklideszitől. Az egyik leghíresebb magyar matematikus, a „geometria Kopernikusza”, „az erdélyi tudományosság legkiemelkedőbb képviselője”. 1831 - ben megjelent „Appendix” című művével megalkotta a „nem euklideszi” geometriát, amelyek nélkülözhetetlen alapot jelentettek a XX. század fizikai elméletei számára. Ő maga is szorgalmazta egy „nem euklideszi” alapokra helyezett mechanika kidolgozását, azaz „majdnem egy évszázaddal Einstein előtt megfogalmazta Einstein gravitációértelmezésének a célkitűzését.” A komplex számok, a számelmélet, illetve az algebrai egyenletek témakörében folytatott kutatásai kéziratban maradtak ugyan, és csak jóval később kezdődött meg feldolgozásuk, azonban mai szemmel nézve is igen figyelemre méltóak. találmánya. Az egyik leghíresebb magyar matematikus, a „geometria Kopernikusza”, „az erdélyi tudományosság legkiemelkedőbb képviselője”. 1831 - ben megjelent „Appendix” című művével megalkotta a „nem euklideszi” geometriát, amelyek nélkülözhetetlen alapot jelentettek a XX. század fizikai elméletei számára. Ő maga is szorgalmazta egy „nem euklideszi” alapokra helyezett mechanika kidolgozását, azaz „majdnem egy évszázaddal Einstein előtt megfogalmazta Einstein gravitációértelmezésének a célkitűzését.” A komplex számok, a számelmélet, illetve az algebrai egyenletek témakörében folytatott kutatásai kéziratban maradtak ugyan, és csak jóval később kezdődött meg feldolgozásuk, azonban mai szemmel nézve is igen figyelemre méltóak.

Forrás: http://erdekessegekavilagbol.network.hu

1 megjegyzés:

  1. 2009. július 31-én Barbados szigetén, Bridgetown városban Bolyai János APPENDIX című kötetét- saját munkapéldányát (lelőhelye: MTAK Kézirattár) felvették az UNESCO Memory of the World listájára.

    VálaszTörlés