A dobostorta hungarikum,
megalkotója Dobos C. József (1847–1924) híres pesti cukrászmester
volt. Amikor 1884-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az
volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési
technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad. A tortát
1884-ben alkotta első alkalommal 1885-ben, az első Budapesti
Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Kóstolói
között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.
A dobostorta Európa-szerte ismertté vált. Más volt, mint az addig
megszokott torták. Kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az
emeletes, felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém
volt, amelyet akkoriban még nem ismertek, a torták főzött krémekkel,
tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája
Dobos találmánya volt. A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú
tévedése vezette rá, aki só helyett cukrottett a köpülő edénybe.
A cukrászmester az „elrontott” vajból alkotta meg híres művét.
Dobos C. József
egész Európát beutazta, hogy megismertesse a nagyközönséggel művét. Nyomában a
cukrászok sikertelenül próbálták megfejteni a torta összeállításának titkát,
hiszen a receptet féltve őrizte. A dobostortát társzekereken, sózott jég között
szállították műhelyéből Nyugat-Európa városaiba. 1906-ban, amikor
visszavonult, átadta az eredeti receptet a Fővárosi Cukrász és
Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik
ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.
Ma az egész világon ismerik a dobostortát, és receptjének több mint 100
variációja ismert.
Az eredeti recept:
„1 darab 22 cm
átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól
kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak,
jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert
sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal.
Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor
(20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél
dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla
csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha
meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól
kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2
lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha
állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával
összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk
dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”
Forrás: Wikipédia
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése