Arteriográf (dr. Illyés Miklós)

Az arteriográf egy új orvosi diagnosztikai eszköz, amelyet dr. Illyés Miklós orvos talált fel, és szabadalmaztatott a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok keretében. A készülék kifejlesztésében   részt vett a Magyar Tudományos Akadémia, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Szent Imre kórház. Az arteriográfot először 2004. áprilisában mutatták be egy magyar, majd egy luxembourgi gyó­gyá­sza­ti szakkiállításon.

Működési elv:
A mérés alapja az a törvényszerűség, hogy a szív összehúzódásakor az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik az aorta kétfelé válásának magasságából (bifurcatio), így aszisztolé ideje alatt egy jól észlelhető második hullám jelenik meg. E második (visszavert) hullám az aorta rugalmasságától függő idő elteltével és a perifériás erek tónusától függőamplitúdóval rárakódik az első (kezdeti) hullámra. Ennek alapján – ismerve a reflexiós időt, valamint a szegycsont és a szeméremcsont felső széle közötti távolságot – kiszámítható apulzushullám terjedési sebessége az aortában.
A vizsgálat 10-15 percet tart, és teljesen fájdalmatlan. A készülék leginkább a vérnyomásmérőre hasonlít, ugyanúgy kell felhelyezni a felkarra, mint az utóbbit, de új elvek alapján működik. Az artériák állapotát méri fel két jellemző segítségével:
1. mennyire van az érrendszer belső hártyája (endothelium) megfeszülve?
2. milyen gyorsan terjed a főütőéren (aorta) a pulzushullám?
A pontosság érdekében 3-4 mérést szoktak végezni, amelyeket egy számítógépes program értékel.
A mérés alapján meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél. A feltaláló szerint az ar­te­ri­ográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza. Épp ezért javasolja a készülék alkalmazását szűrővizsgálatok végzésére.

A vizsgálat leírása:
Az Arteriográf szűrés hasonlít a vérnyomásméréshez, teljesen fájdalommentes. A karra rögzített mandzsettával a készülékhez kapcsolódva mérik a pulzushullámot, melyet a számítógép kiértékel. Ez a vizsgálat néhány percig tart csupán, és fontos leletet kapnak az érfal funkciójáról, állapotáról: összehúzódott ”stresszes„ vagy kitágult, normál állapotban van-e. Mérhető a főütőér rugalmassága illetve merevsége is. De a szív munkájáról, állapotáról is képet kapnak. Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A vizsgálat előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani. Viszont ajánlatos bőséges folyadék ivása a vizsgálat előtt! A rendszeresen szedett gyógyszereket aznap is be kell szedni. A gyógyszerekről célszerű tájékoztatni a mérést végző kezelő orvost.

Vizsgálati javaslat:
A vizsgálat 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy jelentkezik arteriográfos vizsgálatra:
• stresszes körülmények között él és dolgozik
• túlsúlyos
• dohányzik
• magas vérnyomása van
• magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
• cukorbeteg vagy vesebeteg
• családjában előfordult magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség
• változó korba lépő hölgy
• bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
• váratlanul memóriazavara kezdődik

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis   ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont az arteriográfos vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy a folyamatos ellenőrzéssel kiválassza a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon kövesse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése