Első és második díjas magyar találmányok

Negyedik alkalommal rendezte meg a Feltalálók Világszövetsége (IFIA) a legmodernebb műszaki alkotások, számítógépes találmányok világversenyét. Az Óbudai Egyetemen oktató Papp József és csapata két innovációval bizonyult a legjobbnak.

Idén az iráni Shiraz városban lévő Azad Egyetem adott otthont az évente megrendezett versenynek. A londoni székhelyű non-profit IFIA-t 1982-ben alapították, és már a negyedik alkalommal szervezte meg a találmányok versenyét. A győztes magyar csapatot a szabadalmaztatásban támogató Magyar Feltalálók Egyesülete 1990-ben csatlakozott a szervezethez. A megmérettetés célja, hogy felhívja a befektetők figyelmét az innovációkra, illetve a feltalálóknak is lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre és nemzetközi konzultációra.
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karának oktatóiból és hallgatóiból álló Papp József vezette józsefvárosi csapat találmányai az első és második helyezést is elhozták a világversenyről. A legjobbnak a csapat Intelligens vasút-irányítási rendszere bizonyult, az ezüstérmet pedig a Bioszféra-védelmi rendszere kapta.
Az intelligens vasút-irányítási rendszer alapja, hogy rádiófrekvenciás jelekkel egyszerre azonosíthatók és követhetők a vasúti szerelvények, vezérelhetővé válnak a váltók, sorompók, jelzők és a pályaudvarok világítása, valamint lehetőséget biztosít az automatizált utastájékoztatásra is. A találmány hazánkban is megvalósulhat, ugyanis a „MÁV felismerve a nyertes innováció jelentőségét és hazai vonatkozását, együttműködést tervez az Óbudai Egyetemmel”- tudtuk meg egyetemi forrásból.

A második helyezett Bioszféra-védelmi rendszer lett, mely elsősorban az erdővédelemben játszhat szerepet. Papp József vezető kutató szerint „a rendszer komplex mérőeszközökre épül, melyek összetett méréseikkel jelzik megfelelő szerveknek (rendőrség, tűzoltóság), ha valahol erdőtűz keletkezett, vagy ha illegális fakitermelést végeznek. A riasztással gyorsan lokalizálni lehet a problémás területet”. A rendszer prototípusa forrás és befektető hiányában még csak részben készült el a kutatók saját finanszírozásában, de a versenynek köszönhetően élénk az érdeklődés az erdőtüzektől gyakran sújtott Ausztráliából. Gratulálunk a józsefvárosi csapatnak az elért eredményhez és bízunk benne, hogy itthon is megvalósulhatnak az innovációik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése