Sorvetőgép (Kühne Ede)

Az egyszerű, ma már mindennaposnak és átlagosnak hitt eszközök mögött komoly munka és érdekes történetek állnak. Még meglepőbb, hogy rengeteg eszköz nemzetünk nagyjai és tudósai elméjéből született. Vegyük a mezőgazdaság felé az irányt! Itt is találhatunk magyar vonatkozást, mégpedig a sorvetőgép kapcsán. A mai gépek ősét 1874-ben szabadalmaztatta Kühne Ede, a magyar mezőgazdasági gépgyártás felfedezője.

Kühne Ede 1839. május 16-án született egy hamburgi kereskedőcsaládban. Apja, idősebb Kühne Ede egyik alapítója volt a Guss-stahlfabrik von Mayer und Kühne nevű világhírű acélgyárnak, amely a Krupp Művek mögött Németország második legnagyobb acélműve volt. Az ifjú Kühne Ede tanulmányait Kölnben végezte mindaddig, amíg édesapja el nem költötte hatalmas vagyonát újabb és újabb acélgyártási kísérletekre – olvashatjuk Köteles Viktória 88 magyar találmány című könyvében. A 18 éves fiatalember kezdetben egy berlini gépgyárban helyezkedett el, mint műszaki rajzoló. A gyár technikusi irodájában dolgozva gépszerkesztési, géptervezési ismeretekre is szert tett, szorgalma, megbízhatósága már ekkor kitűnt. Hamarosan állásajánlatot kapott Odesszából azzal a feltétellel, hogy odautazása előtt tökéletesítse mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos ismereteit. Ebből a célból érkezett Magyarországra egy üzembe. Nem is sejtette, hogy hosszabb tartózkodásra számíthat. Ugyanis egy váratlan haláleset miatt (az üzem vezetője meghalt) üzemvezetőként folytatta tevékenységét. Az elkövetkező évtizedek alatt a jelentéktelen, vidéki műhelyt tekintélyes nagyságú és műszaki színvonalú gyárteleppé alakította, számos új gyártmányt fejlesztett ki és gyártott hazai és külföldi felhasználók részére, és nem utolsósorban jó néhány találmánnyal járult hozzá a magyar ipar hírnevének növeléséhez.
Gazdasági nehézségek miatt a tulajdonosok úgy határoztak, hogy kanalas sorvetőgépeket gyártanak. Az egyik típussal 1866-ban a bécsi kiállításon nagy sikert arattak. Bebizonyosodott, hogy jó úton haladnak, választásuk szerencsés volt. Az új típusú sorvetőgépek Kühne szabadalma alapján készültek. Tevékenysége rövid idő alatt széles körben ismertté tette a nevét.

A gép alkalmas volt apró, közepes és nagy magvak vetésére egyaránt. A sikert megízlelve Kühne óriási fejlesztésekbe kezdett, gépei pedig Európa-szerte híresek lettek technikai kivitelükről és minőségükről. 1874-ben kezdték gyártani az egyik sikerterméknek számító Hungária Drill vetőgépet, melyet a későbbiekben többször is továbbfejlesztettek. Az eszköz megnyitotta az utat a vetés gépesítése előtt. A szerkezet könnyű volt, így a nehezen megmunkálható területeken is jól lehetett használni. Ennek köszönhetően egyre nagyobb lett a kereslet a gép iránt. Kiállítások és bemutatók, arany- és ezüst oklevelek követték a gép sikerét.
Kühne Ede mindennél többre becsülte a szaktudást, a tenni akarást és a lojalitást. Olyan ember volt, aki saját bevallása szerint akkor érezte jól magát, ha fontos és tevékeny lehetett. Aki amellett, hogy elsőként alkalmazta a legkorszerűbb technikákat a gyárban, odafigyelt az egyszerű emberek igényeire is, és azért fejlesztette és tökéletesítette gépeit, hogy megkönnyítse a gazdák korántsem egyszerű életét. Mai divatos szóval azt is mondhatnánk, hogy marketinggel foglalkozott, csakhogy az évtizedekkel ezelőtti helyzetet nem lehet összehasonlítani a mai modern, futószalagon gyártó üzemekkel.

Forrás: karpatalja.ma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése