Becsei Áron, órakészítő

Pár gondolatot itt idézek a forrásból, a többit, bővebben ott érdemes elolvasni.
A magyar mérnök, aki közel húsz szakmát tanult ki, hogy a világ egyik legjobb órakészítője legyen. Becsei Áront a magyar órakészítőt a világ legkiválóbb független óramesterei között emlegetik. Óramárkája a „Bexei”, minden egyes darab egyedi, kizárólag megrendelésre készülnek, lassan de mérhetetlenül precízen és kidolgozottan. Áron inkább finommechanika-szobrászatként emlegeti a folyamatot, a szenvedélyes gyűjtők pedig inkább művészetként tekintenek rá, mint egy egyszerű tárgy megvásárlásaként.

A két picike műhelyben készülő órák teljesen saját konstrukciók, olyanok, amiket a nagy és ismert svájci cégek is csak több éves fejlesztéssel tudnak megvalósítani. Már ha akarnak persze, hiszen több gyártó csak megvásárolja a szerkezetet. Áron órái viszont a nulláról készülnek, a nyers alkatrészek kidolgozása után – amikor már működőképes az óra – jöhet a finishing, azaz az alkatrészek finomítása, ami tökéletesen egyedivé teszi ezeket az időmérőket. Ezek az alkatrészek ugyanis olyan magas szintűek, mintha ékszerek lennének – még akkor is, ha soha, senki nem látja őket a készítőn és a megrendelőn kívül. A vásárlóval ugyanis folyamatosan tartják a kapcsolatot a meglehetősen hosszú, gyakran másfél éves gyártás során, és képekkel, érdekes infókkal csigázzák tovább a várakozást.
Raktárkészlet nincs, minden darab egyedi és megismételhetetlen. Még ha lenne is igény egy már elkészített óra reprodukálására, Áron akkor is ragaszkodik hozzá, hogy minimálisan változtasson – ez nála elvi kérdés.
És például ez az óra, minden bizonnyal a világ legkisebb ingaórája:
Forrás: roadster.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése