Lőelemképző (Juhász István)

Juhász István (1894-1981), a Gamma gyár tulajdonosa és feltalálója. A nevéhez fűződik a Gamma-Juhász lőelemképző megalkotása. A mechanikus és elektromechanikus elemekből épített analóg számítógép igen gyorsan és automatikusan számolta ki a közeledő repülőgép lelövéséhez szükséges lőelemeket. A lőelemképző - félautomatikus módon - négy összekapcsolt ágyút vezérelt, így nagyságrendekkel nagyobb hatékonysággal tudta a repülőgépeket megsemmisíteni, mint a korabeli légvédelmi rendszerek.
A berendezésbol több mint ezer darab készült, nagyon sok országba eljutott (pl. Kína, Hollandia, Norvégia, Finnország, Ausztria, Olaszország, Perzsia, Argentína, Lengyelország és Szovjetúnió), a licencet a svéd Bofors Muvek is megvásárolta - a Diósgyőri Vasgyár pedig megvette a Bofors Muvektol a 8 cm-es légvédelmi ágyú licencét - a komplett légvédelmi rendszereket mind Magyarország, mind pedig Svédország gyártotta.
A háború után a Gamma gyárat államosították, Juhász Istvánt a gyárból eltávolították, le is tartóztatták, a lőelemképzőt azonban némileg módosítva még sokáig gyártották.

Forrás: Wikipédia

2 megjegyzés:

  1. Ezt a lőelemképzőt nem egyedül Juhász találta és dolgozta ki. Ő volt a gyár tulajdonosa, ő adta a nevet, de tévedés mindent neki tulajdonítani, hiszen csapatmunka volt, kiváló mérnökökkel. A szabadalom sem az övé volt, hanem a gyáré.

    VálaszTörlés
  2. Az emlitett csapat munka egyik tagja édesapám Benkő Ernő gépészmérnök volt aki szintén ezen a lőelemképzőn dolgozott. Én emlékszem mint egy 7-8 éves gyerek mikor haza hozott egy négyszögletes márvány alapon lévő bronz dombormúvét a lőelemképzőnek amit kapott elismerés képen. Nagyon büszke volt rá.

    VálaszTörlés