Igeidők a magyar nyelvben 4. (Az igeidők összefoglaló táblázattal)

Többféle álláspont van abban a kérdésben, hogy milyen szempontok alapján lehet egy-egy igeragozást külön igeidőknek tekinteni. Az igeidőkkel foglalkozó bejegyzéseink abból indulnak ki, hogy ha sok nyelvben külön igeidőnek tekintik például a jelent és a folyamatos jelent – holott mindkettő a jelenben történik – akkor a magyarban miért nincs ez a fajta felosztás, ezért bármennyire is azt tanították nekünk évtizedeken át, hogy a magyarban csak három igeidő van, azonban ez talán mégsem így van.

Az eddigi, igeidőkkel foglalkozó bejegyzéseimben végigtekintettük a magyar nyelv húsz igeidejét, részletesebben: Amikről eddig írtam, a múlt időben hat, jelenben és jövőben öt-öt, valamint az időhöz nem köthető időben négy különböző igeidőt tudunk megkülönböztetni.
Persze, ha az időt mint önálló fogalmat tekintjük, akkor háromféle időről beszélhetünk, úgy mint múltról, jelenről és jövőről, ami már megtörtént, elmúlt, ami éppen itt van a jelenben, és az eljövendő ami majd csak később fog megtörténni. Ezzel szemben nyelvtani szempontból más nyelvekben is megkülönböztetünk egy-egy időn belül különböző nyelvtani időket, amiket általában befejezett vagy befejezetlen, távoli vagy közeli időpontban meglétük alapján különböztetünk meg.
A magyarban a befejezett/befejezetlenség mellett még a határozott/határozatlan ragozás alapján léteznek különféle nyelvtani idők (2*2=4), valamint a múltban, jelenben és jövőben használunk passzív igeragozást is (a múltban kétfélét).
Ezért a múltban van hat igeidőnk (befejezettség és határozottság alapján négy, valamint kettő passzív), jelenben és jövőben öt-öt (befejezett/befejezetlenség és határozott/határozatlanság alapján négy és a passzív), valamint az időhöz nem köthető időben négy, ami összesen húsz igeidő.
Mindezek egy összefoglaló táblázatban:

Mint fentebb írtam, ez eddig húsz igeidő. és külön bejegyzésben fogok írni a huszonegyedikről, és a teljesség kedvéért az összes igeidőkkel foglalkozó bejegyzés itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése