Igeidők a magyar nyelvben 4. (Az igeidők összefoglaló táblázattal)

Az eddigi, igeidőkkel foglalkozó bejegyzéseimben végigtekintettük a magyar nyelv összes (azaz húsz) igeidejét. Részletesebben: A múlt időben hat, jelenben és jövőben öt-öt, valamint az időhöz nem köthető időben négy különböző ragozást, azaz nyelvtani szempontból igeidőt tudunk megkülönböztetni.
Persze, ha az időt mint önálló fogalmat tekintjük, akkor háromféle időről beszélhetünk, úgy mint múltról, jelenről és jövőről, ami már megtörtént, elmúlt, ami éppen itt van a jelenben, és az eljövendő ami majd csak később fog megtörténni. Ezzel szemben nyelvtani szempontból más nyelvekben is megkülönböztetünk egy-egy filozófiai értelemben vett időn belül különböző nyelvtani időket, amiket általában befejezett vagy befejezetlen, távoli vagy közeli időpontban meglétük alapján különböztetjük meg.
A magyarban a befejezett/befejezetlenség mellett még a határozott/határozatlan ragozás alapján léteznek különféle nyelvtani idők (2*2=4), valamint a múltban, jelenben és jövőben használunk passzív igeragozást is (a múltban kétfélét).

Ezért van a múltban hat igeidőnk (befejetettség és határozottság alapján négy, és kettő passzív),
jelenben és jövőben öt-öt (négy és a passzív),
valamint az időhöz nem köthető időben négy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése