Elképesztő: Visszaadja a vakok látását a magyar tudós

Roska Botondnak ítélték az idei Louis-Jeantet orvosi díjat, amelyet sokan az orvosi Nobel-díj
előszobájának tartanak. Roska az első magyar tudós, aki ezt a magas rangú elismerést elnyerte. Az 1969-ben született kutatót a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak a felfedezéséért és a látás visszaállító génterápia kidolgozásáért ismerték el.

A tudós pályája lenyűgöző: miután általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen, Roska Botond a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében doktorált, majd a Harvard Egyetemen és a Harvard Orvosi Karán képezte magát tovább genetikából és virológiából. Később Bázelben alapított biotechnológiai kutatóintézetet. Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is neki ítélték.

Kutatócsoportjával Roska feltérképezte, miként nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak.
A svájci kutatócsoport olyan látásérzékelőket fejlesztett, amelyeket a sérült szemideghártya, a retina megfelelő pontjain elhelyezve képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

Forrás: blikk.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése