A gravitációs hullámok terjedésének közvetlen megfigyelése

A nemrég bejelentett tudományos világszenzációban, a gravitációs hullámok első közvetlen megfigyelésében és megmérésében több mint ezer kutató vett részt, többen közülük Magyarországról, de különösen kiemelkedően fontos szerepet játszott a tudományos sikerben a New York-i Columbia Egyetemen dolgozó három magyar tudós, Márka Szabolcs, Márka Zsuzsát és Bartos Imre.

Miért emberiség méretű szenzáció, hogy sikerült megmérni a gravitációs hullámokat? Nem könnyű feladat, az pedig, hogy a mérésnek mi köze a fekete lyukakhoz, talán ennél is bonyolultabb. Az alábbi, nagyon leegyszerűsítő leírás elfogadható-e magyarázatként arra, hogy mit is mért meg a LIGO két detektora: Két, egyenként a Napnál körülbelül 30-szor nehezebb fekete lyuk egymás körül kering, majd a fénysebességet megközelítő sebességre felgyorsulva egymásba olvad. Az új fekete lyuk tömege kisebb mint a két régi összege, és a különbséget az a felszabaduló energia jelenti, ami egy nagy robbanás után, szerteterjed az Univerzumban. Ez az esemény amúgy 1,3 milliárd éve történt, de a belőle kiáramló gravitációs hullám csak most érte el a Földet. Ezt sikerült speciális műszerekkel és mérési metodikával megmérni.
Ezzel elsőként bizonyították Einsteinnek a gravitációs hullámokról tett állítását, vagyis végeredményben azt, hogy a tér tényleg relatív.

Forrás: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése