A hét testvér

Nyelvünk sokszínűségét mutatja, hogy amíg nagyon sok nyelvben a testvér” szónak csak két megfelelője van (például sister/brother vagy sorella/fratello) addig a magyar nyelv ezt hogy testvér, hétféleképpen tudja megfogalmazni, és akkor nem beszéltünk még az ikrekről, vagy azokról akik csak féltestvérek.
Van ugye a testvér, ami általában összefoglalóan bármelyikre használható, mert azt mondhatjuk bármilyen testvérünkre, hogy a testvérünk, függetlenül attól hogy fiú vagy lány, és idősebb vagy fiatalabb nálunk.
A fiútestvér ha idősebb, akkor ő a bátyja az embernek, ha fiatalabb akkor az öccse.
Ugyanígy a lánytestvér ha idősebb, akkor ő az embernek a nővére, ha fiatalabb akkor a húga.
Ezenkívül ha általában fiú testvérekről beszélünk, mert ketten vagy többen valamit együtt csináltak, vagy valami helyzetben együtt szerepelnek, akkor ők a fivérek, például a Kovács-fivérek, ha lánytestvérekről beszélünk, akkor pedig ők a nővérek, mint például a Molnár-nővérek. Ez így hétféle megkülönböztetés, csak egyetlen szó, és már nem is kell magyarázni, ki az idősebb, vagy fiatalabb...
De ha már a testvérekről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül egy másik családi viszony mellett sem, mert nyelvünk észrevétlenül milyen csodálatosan alkotja meg a szavait. Azt sokan meglátják, hogy a „testvér” szó az test és vér, de azt már kevesebben, hogy mi az az unokatestvér. A testvérek úgy testvérek, hogy a szüleik ugyanazok, akik unokatestvérek, ők unokaként testvérek, mert a nagyszüleik közösek. Unokatestvérek, mert unokaként testvérek.