Hologram (Gábor Dénes)

A holográfiát egy Amerikában dolgozó, magyar származású brit állampolgár, Gábor Dénes találta fel 1947-ben. Ezzel a képek rögzítésének egy olyan módját fedezte fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás. Mivel ennek révén – látszólag – minden információt tárolni lehet, Gábor Dénes ezt az eljárást holográfiának nevezte el, két görög szóval, amelyek annyit jelentenek, hogy „egész”, „teljes” és „írás”, „irat”. Vagy tizenhat esztendeig lapult ez a módszer – és elnevezése – a szakmai folyóiratokban. Gábor Dénes a holográfia kidolgozásáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

1963-ban a Michigani Egyetem két elektromérnöke, Emmett N. Leith és Juris Upatnieks egy lépéssel továbbfejlesztette Gábor Dénes eljárását, és az egyszeriben az újságok címoldalára került. Míg Gábor Dénes elektronhullámokkal dolgozott, és módszerét az elektronmikroszkópos képek felbontóképességének tökéletesítésére használta, addig Leith és Upatnieks fényt alkalmazott. Az akkor kifejlesztett lézer segítségével szürkés színű, áttetsző filmszalagot készítettek; ez olyan volt, mint egy alulexponált fényképfilm. Háromdimenziós képeket állítottak elő vele – meglehetősen részleteseket, mégpedig anélkül, hogy lencséket használtak volna.

Biztonsági jelek:
A hologramok legelterjedtebb alkalmazási formájával, a biztonsági azonosító jelekkel mindenki találkozhat a kazettákon és CD-ken vagy az új papírpénzeken, bankkártyákon. Ezek az apró kis hologramok (szinte) hamisíthatatlanok, mert róluk tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni.

Dísztárgy:
Az apróbb-nagyobb dísztárgyként, művészeti alkotásokként forgalmazott hologramokon túl ma már tökéletesen hű, nagyméretű színes hologramokat, sőt színes holofilmeket is készítenek.

Információs tárolás:
A hologramok felhasználási területe azonban az információtárolás sajátságai miatt jóval szélesebb, és a szoros értelemben vett háromdimenziós képrögzítésnél sokkal több lehetőséget nyújt.

Ultragyors fényképezés:
Az igen rövid idő alatt végbemenő jelenségek vizsgálata során sok esetben lényeges egy adott pillanatban a tárgyak térbeli elhelyezkedése, távolságuk, egyéb viszonyaik. Bonyolult fényképészeti eljárások alkalmazása helyett a jelenségről például impulzuslézerrel készített egyetlen hologram segítségével minden szükséges adat meghatározható. Nagy előnye még a hologramnak a fényképpel szemben az is, hogy a mélységélességet csak az alkalmazott lézer koherenciahossza korlátozza, így általában igen nagy mélységélességű, jó minőségű hologram készíthető a jelenségről.
Területei:
- Buborékkamrán keresztülhaladó részecskék vizsgálata
- Robbanások vizsgálata
- Meteoritok becsapódásakor kialakuló kráterek képződésének vizsgálata modelleken
- Térben mozgó lövedék vizsgálata.
- Teljes rekonstrukció: 360°-os holografikus kép
Nemcsak bizonyos tartományban, hanem tökéletesen körüljárható képet kaphatunk a következő eljárással: Felvételkor a henger alakban elhelyezett film teljesen körülveszi a tárgyat. A lézerből belépő megvilágító nyaláb keresztülhalad a tárgy felé néző gömbtükör tetején kialakított furaton, melynek tengelye a tárgyon megy át. A filmre így egyrészt a tárgyról visszaverődött szórt, és a konkáv felületről érkező referenciahullámok esnek. A rekonstrukció során pontosan ugyanez az eljárás alkalmazható. A kép a film centrumában jelenik meg, amelyet ekkor csupán a referenciasugarak világítanak meg. Tükrök célszerűbb elrendezésével és több film alkalmazásával (ideális esetben a filmekkel egy gömb belső felületét is ki lehetne bélelni) olyan rekonstruált képet állíthatunk elő, amely tetszőleges irányból megfigyelve, valósággal lebegni látszik a térben.
- A rekonstruált hullám felhasználása referenciaként: A változással egyidejű vizsgálat
Az eljárás lényege az, hogy ha a hologramot előhívás után ugyanabba a helyzetbe állítjuk, ahogy a felvétel alatt volt, és a rekonstrukció során egyidejűleg világítjuk meg a hologramot és a tárgyat, a rekonstruált kép magára a tárgyra szuperponálódik. Így a megfelelő hullámok interferenciája révén felvilágosítást kapunk azokról a változásokról (eltolódások, deformációk), amelyeken a tárgy esetleg átesett valamely művelet két fázisa között. A módszer jelentőségét a nehézségek ellenére fokozza, hogy segítségével lehetővé válik a folyamatosan alakuló tárgy filmezése is. (Az említett nehézségek közül a két legkényesebb probléma az, hogy a referenciahullám ne változzék, és hogy a rekonstrukció során a hologram pontosan ugyanabban a helyzetben legyen, mint ahol a felvételkor volt.) A felvétel eredeti pozíciójának helyes visszaállítása esetén azonban a módszernek sokoldalú alkalmazási lehetőségei vannak, főként a rezgő rendszerek interferometrikus és dinamikai ellenőrzésében: állóhullámok nívóvonalait létesíti, és a csíkok száma a mozgás amplitúdójával növekszik. Mozgófényképezéssel ily módon utólag három dimenzióban tanulmányozhatók a tárgy rezgései és igénybevételei.
- Több hologram szuperpozíciója ugyanazon a lemezen
- Interferometria kettős expozícióval 
Ugyanarra a fotólemezre a tárgyról két különböző időpillanatban készített hologramot veszünk fel. Amennyiben a tárgy a két expozíció közben nem tolódik el és nem szenved deformációt, akkor a két megvilágítás azonos, és minden úgy megy végbe, mintha egyetlen hologramot vennénk fel kétszer olyan hosszú idő alatt. Ha azonban a tárgy helyzete vagy alakja az expozíciók közötti időkben akár csak jelentéktelen mértékben is megváltozik, módosul a tárgy által emittált hullám fázisa. Végeredményben minden úgy történik, mintha két egymásra szuperponált, koherens képet rekonstruálnánk, amelyek alig különböznek egymástól. E két kép között tehát interferencia jön létre és a megfigyelt csíkok a két expozíció közben bekövetkezett fázisváltozásokat írják le, pontosan úgy, mint egy klasszikus interferométerben.
A kettős expozíciós felvételeket többféle speciális változatban mérési eljárásokban is alkalmazzák, segítségükkel az elmozdulások, deformációk, kis szögváltozások nagysága is kiszámítható.

A holografikus filmezés lehetősége:
Egyetlen lemezre holografikus „filmet is készíthetünk, ha megoldjuk, hogy az ugyanarra a lemezre felvett képek elkülönüljenek egymástól. Ha a lemezt az egyes felvételek között elforgatjuk úgy, hogy a lemez és a referenciasugár szöge megváltozzon, a lemezre több különálló felvételt is készíthetünk. Ezután a különböző képek egymásután rekonstruálhatók, amikor a hologramot ugyanolyan módon forgatjuk, mint a felvételkor. Ha az egyes fázisok elég gyorsan követik egymást, akkor a képeket folytonos mozgásként érzékeljük.

Elmosódó képek „retusálása:
Ha az elhomályosult fényképen keresztül lézersugarat bocsátunk, és interferenciát is tudunk létesíteni, az „helyesbíti a hibákat, mulasztásokat. Új fényképet kapunk, amely már sokkal kevésbé homályos. Az eljárást nagyon sikeresen használták fel az elektronmikroszkópos felvételeknél. Az élesítés fokozza az elektronmikroszkóp felbontóképességét, nagyobb, jó nagyításokat lehet készíteni. Ezzel az eljárással mutatták ki először a vírusok nukleinsavának kettős spirálját.

Forrás: Wikipédia

Porlasztó (Bánki Donát, Csonka János)

karburátor, más néven gázosító - a köznyelvben általában porlasztónak nevezik - Otto-motorok által igényelt levegő-üzemanyag keverék előállítására szolgáló szerkezet. A karburátort 1893-ban Bánki Donát és Csonka János találta fel. Kisebb, egyszerűbb motorokon és motorkerékpárokon ma is meg lehet még találni, de a gépkocsiknál gyakorlatilag az üzemanyag befecskendezés - melyet az 1950-es évek óta sikerült kereskedelmileg elfogadtatni - teljesen kiszorította. Motorkerékpárokon most is általánosan elterjedtek olcsóságuk és egyszerűségük miatt, és mert a befecskendező rendszer áramellátása nem mindig biztosítható egyszerűen.
A többhengeres motorok is általában egy porlasztóval rendelkeznek, de vannak kivételek.

Működési elve:

Az ábrán látható egyszerű változatnál a levegő, melyet a szívóütemben a motor dugattyúja szív be, alulról áramlik az Venturi-csőbe. A Venturi-cső az állandó keresztmetszetű szívócsőbe helyezett konfúzor-diffúzor, vagyis szűkülő, majd bővülő keresztmetszetű csőszakasz. A levegő áramlása a Venturi-cső legszűkebb keresztmetszetében Bernoulli törvénye értelmében lecsökkenti a légnyomást és a megfelelően kialakított fúvókából a üzemanyagot apró cseppek formájában kiporlasztja. A köd formájában kiporlasztott üzemanyag a levegővel keveredik és robbanóképes keveréket alkot. A levegő mennyiségét a pillangó-szeleppel lehet szabályozni. Gépkocsikon ezt a fojtószelepet mozgatja a vezető a gázpedál lenyomásával vagy felengedésével.
Az üzemanyag mennyiségét az úszóházban helyet foglaló úszóval (üres lemezhenger, mely úszik az üzemanyagban) mozgatott tűszelep szabályozza. Ha az üzemanyag szintje csökken, az úszó lejjebb mozdul, és nyitja a tűszelepet.

Gyakorlati kivitel:
Az első porlasztó valóban a fenti elvek szerint működött, de hiányosságai miatt később sok javítást és újítást alkalmaztak, hogy az eltérő üzemviszonyoknak mindenben megfeleljen. Az ideális levegő-üzemanyag arányt a gazdaságos működés végett fent kell tartani különböző teljesítmények mellett, de szigorúan véve az egyszerű porlasztónál ezt mindössze egyetlen teljesítménynél lehet pontosan tartani. Hogy a porlasztó üzemét részteljesítménynél is javítsák, különböző megoldásokat, például kiegyenlítő fúvókás (Zenith) vagy féklevegő-fúvókás (Solex) porlasztókat használtak.
További problémát jelentett, hogy alapjárati fordulatszámon is biztosítani kell a megbízható üzemet, amikor az üzemi fúvókákon a kis áramlási sebesség miatt még nem áramlik hajtóanyag. Ilyenkor a fojtószelep zárva van, a levegő beáramlását egy másik nyíláson, vagy a fojtószelep résén keresztül biztosítják, és egy finoman beállítható üresjárati fúvóka szolgáltatja a megfelelő, 16:1 keverékarányt.
A hideg motor indításakor gazdagabb keverékre van szükség, mert a hideg csőfalra a beporlasztott üzemanyag egy része lecsapódik. A kb. 3:1 keverékarányt a dúsítóval, köznapi néven szívatóval lehet elérni. Ezt korábban egy autóban kézzel kellett a vezetőülésből állítani, és vigyázni kellett, hogy amikor a motor már felmelegedett, kiiktassuk. A korszerű megoldások automatikus szívatót használnak.
Gépkocsiknál fontos, hogy a motor jól gyorsuljon. Ehhez átmenetileg szintén gazdagabb keverék (kb. 8:1) szükséges. Ehhez gyorsító fúvókákat használnak, ezen keresztül csak a gázpedál hirtelen benyomásakor áramlik üzemanyag.
Alapjáraton amikor motorféket használunk, - tehát a fordulatszám nagy, a fojtószelep pedig zárva van - az alapjárati rendszer működése felesleges, egy membránnal vezérelt tűszelep az üzemanyagot elzárja innen, a fogyasztás csökkentése miatt.
Repülőgépmotoroknál és nagy tengerszint feletti magasságon üzemelő Otto-motoroknál további probléma, hogy a levegő sűrűsége kisebb, tehát egy magassági korrektorral az üzemanyag mennyiségét - aminek a sűrűsége nem csökken a magassággal - a légnyomás-eséssel arányosan csökkenteni kell.

Forrás: Wikipédia

Golyóstoll (Bíró László József)

A golyóstoll (régies nevén Bíró-toll) a modern íróeszközök egyike. Egy viszkózus tintával töltött hengerforma tartályból, és egy annak végét lezáró, általában sárgarézből, acélból vagy wolframkarbidból készült, egy milliméter körüli átmérőjű gömbből áll. A toll hegyét a papíron végighúzva a forgó gömb kijuttatja a tintát, ami majdnem azonnal megszárad. Az olcsó, megbízható és karbantartást nem igénylő golyóstollak mára nagyrészt átvették a töltőtollak helyét a hétköznapi használatban.
A gazdaságos és megbízható golyóstollak gyártását a hosszas kísérletezés mellett a modern kémia és a huszadik századi precíziós gyártás tette lehetővé. Számos szabadalom tanúskodik korábbi, sikertelen próbálkozásokról. Egyes feltételezések szerint már Galileo Galilei is tervezett egy golyóstollat a 17. században.
Az első golyóstollra vonatkozó szabadalmat 1888. október 30-án kapta meg John J. Loud, egy Baum nevű német feltaláló újabb golyóstollat szabadalmaztatott1910-ben, majd Van Vechten Riesburg egy másikat 1916-ban. Az első, sorozatban gyártott golyóstollat G. L. Lorenz szabadalmaztatta „Mungo” néven 1924-ben, egy másikat Wenczel Clime 1938-ben Csehországban. Ezek a tollak azonban nem voltak képesek egyenletesen adagolni a tintát: hol elapadtak, hol folyattak. Emellett a tinta a gravitáció hatására folyt ki, így folyamatosan függőlegesen kellett tartani a tollat. Számos további feltaláló próbálta kiküszöbölni ezeket a hibákat, de egyikük sem járt sikerrel.
Az áttörést három fejlesztés tette lehetővé: a golyófészek állandó tintaellátását biztosító tintajáratok, a hajszálcsövesség elvén működő kapillárisrendszer és a festékpaszta. Az elsőt egy magyar feltalálótárs, Goy Andor valósította meg a nemzetközi gyártásra szánt mintadarabján 1938-ban. A másodikat, amely függetlenítette a tollat a gravitációtól, szintén Goy Andor ötlete alapján tervezte Kovács Sándor mérnök, az Elveco nevű párizsi cég tulajdonosa. A harmadik Bíró László József újságíró találmánya, aki a nyomdatechnikában használthoz hasonló, viszkózusabb tintát akart használni, hogy a toll ne kenje össze a papírt; a töltőtollból azonban ez a ragadósabb anyag nem folyt ki, így Bíró egy golyós végű toll tervezésébe kezdett. Kémikus fivére, Bíró György és barátja, Gellért Imre segítségével alkotta meg az első prototípust, amiben a tintát még egy rugós szerkezet nyomta ki; a készüléket 1938. április 25-én szabadalmaztatta Magyarországon, majd fél év múlva egy újabb változatát. A gyártói és forgalmazói jogok a fejlesztés közös céljára létrejött szerződés alapján Európa több országára a Goy és Kovalovszky céget illették meg, a második világháború után ők kezdték meg a magyar golyóstollak gyártását "GO"PEN néven, és ők vezették be az európai kontinensen először a nyomógombos kapcsolószerkezetű, kiugró hegyű tollakat.
Bíró a magyarországi zsidótörvények miatt, 1938 végén Párizsba menekült, ahol az Elveco-val dolgozott együtt, majd testvérével és egy barátjukkal, Meyne János Györggyel Argentínába emigrált, ahol a tintával végzett további kísérletek után 1943. június 10-én megkapta tollára a szabadalmat, megalakította a Bíró Pens of Argentina céget, és megkezdte a toll sorozatgyártását 1942-től Eterpen, 1943-tól Stratopen majd később, 1944-től Birome (Bíró és Meyne) néven. (A golyóstoll számos országban ma is az ő nevét viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul néha biro-pennek hívják). Hamarosan felismerte, hogy a golyó formájának precizitása nagyban befolyásolja a toll minőségét, ezért szigorú ellenőrzést vezetett be.
A Bíró-féle golyóstoll gyorsan elterjedt; az U.S.A. hadserege 20000 darabot rendelt a Stratopen tollból, Angliában a RAF a BIRO Miles Martin Pen Co. változatot használta a nagy magasságban nehezen használható töltőtollak helyett. Az Egyesült Államokban később az Eversharp és az Eberhard-Faber cégek vették meg a licencet, de az erre a célra létrehozott Reynolds International Pen Company még előttük, 1945 végén elkezdte az engedély nélküli másolatok árusítását eleinte csak Reynolds néven, majd 1946-ban Reynolds 400 és Reynolds Rocket típusnevek alatt. Az első golyóstoll 1945. október 29-én került piacra New Yorkban, 12 és fél dolláros áron (mai értékre átszámítva körülbelül húszezer forint). Franciaországban BIC néven (egyes vélemények szerint a Biro Crayon rövidítése, mások szerint Marcel Bich nevének nemzetközileg elfogadható rövidítése a márkanév) árusította az erre a célra létrehozott Société Bic; ma Bic Cristal néven forgalmazzák, és a világ legnagyobb számban eladott golyóstolla.

Forrás: Wikipédia

Arteriográf (dr. Illyés Miklós)

Az arteriográf egy új orvosi diagnosztikai eszköz, amelyet dr. Illyés Miklós orvos talált fel, és szabadalmaztatott a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok keretében. A készülék kifejlesztésében   részt vett a Magyar Tudományos Akadémia, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Szent Imre kórház. Az arteriográfot először 2004. áprilisában mutatták be egy magyar, majd egy luxembourgi gyó­gyá­sza­ti szakkiállításon.

Működési elv:
A mérés alapja az a törvényszerűség, hogy a szív összehúzódásakor az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik az aorta kétfelé válásának magasságából (bifurcatio), így aszisztolé ideje alatt egy jól észlelhető második hullám jelenik meg. E második (visszavert) hullám az aorta rugalmasságától függő idő elteltével és a perifériás erek tónusától függőamplitúdóval rárakódik az első (kezdeti) hullámra. Ennek alapján – ismerve a reflexiós időt, valamint a szegycsont és a szeméremcsont felső széle közötti távolságot – kiszámítható apulzushullám terjedési sebessége az aortában.
A vizsgálat 10-15 percet tart, és teljesen fájdalmatlan. A készülék leginkább a vérnyomásmérőre hasonlít, ugyanúgy kell felhelyezni a felkarra, mint az utóbbit, de új elvek alapján működik. Az artériák állapotát méri fel két jellemző segítségével:
1. mennyire van az érrendszer belső hártyája (endothelium) megfeszülve?
2. milyen gyorsan terjed a főütőéren (aorta) a pulzushullám?
A pontosság érdekében 3-4 mérést szoktak végezni, amelyeket egy számítógépes program értékel.
A mérés alapján meg lehet állapítani, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél. A feltaláló szerint az ar­te­ri­ográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza. Épp ezért javasolja a készülék alkalmazását szűrővizsgálatok végzésére.

A vizsgálat leírása:
Az Arteriográf szűrés hasonlít a vérnyomásméréshez, teljesen fájdalommentes. A karra rögzített mandzsettával a készülékhez kapcsolódva mérik a pulzushullámot, melyet a számítógép kiértékel. Ez a vizsgálat néhány percig tart csupán, és fontos leletet kapnak az érfal funkciójáról, állapotáról: összehúzódott ”stresszes„ vagy kitágult, normál állapotban van-e. Mérhető a főütőér rugalmassága illetve merevsége is. De a szív munkájáról, állapotáról is képet kapnak. Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A vizsgálat előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani. Viszont ajánlatos bőséges folyadék ivása a vizsgálat előtt! A rendszeresen szedett gyógyszereket aznap is be kell szedni. A gyógyszerekről célszerű tájékoztatni a mérést végző kezelő orvost.

Vizsgálati javaslat:
A vizsgálat 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy jelentkezik arteriográfos vizsgálatra:
• stresszes körülmények között él és dolgozik
• túlsúlyos
• dohányzik
• magas vérnyomása van
• magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
• cukorbeteg vagy vesebeteg
• családjában előfordult magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség
• változó korba lépő hölgy
• bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van
• váratlanul memóriazavara kezdődik

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy volt (pl. infarktus, agyvérzés, diagnosztizált alsóvégtagi érszűkület, stb.), ugyanis   ezekben az esetekben az arteriográfos vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többlet információt a kezelő orvos számára. Ebben az esetben viszont az arteriográfos vizsgálat abban segítheti a kezelőorvost, hogy a folyamatos ellenőrzéssel kiválassza a legmegfelelőbb terápiát, illetve nyomon kövesse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Forrás: Wikipédia

A mond, beszél igék szinonimái

Eddig 186. Mondani, egy irányt jelent, beszélni kettőt, de mindenféleképpen szinonimái egymásnak. Elkezdtük összegyűjteni e két szó rokonértelmű szavait, első nekifutásra össze is jött nyolcvanegynéhány, és a lista azóta is folyamatosan bővül. A magyar nyelvben attól van ilyen sok szinonimája ennek a szónak, mert ezek közül nagyon sok az „el” igekötővel használt állathang és hangutánzó szó, mint például elsusog, elbúg, elsziszeg, elröfög.
Ez is egy folyamatosan bővülő bejegyzés, azaz a hozzászólásokban és levelekben elküldött további szinonimákat folyamatosan teszem fel a listára.

1.

arcába vág

94.

mond

2.

állít vmit

95.

mormog

3.

beszél

96.

mormol

4.

beszélget

97.

(el)morog

5.

(el)béget

98.

nótázik

6.

(el)böfög

99.

(el)nyávog

7.

(el)brekeg

100.

(el)nyekereg

8.

(el)brummog

101.

nyelvel

9.

(el)bőg

102.

(el)nyikorog

10.

(el)búg

103.

nyilatkozik

11.

cincog

104.

(el)nyirvákol

12.

csacsog

105.

nyomja a dumát

13.

(el)csámcsog

106.

nyomja a rizsát

14.

(el)csepegtet (vmi információt)

107.

nyomja a sódert

15.

cseveg

108.

nyomja a vakert

16.

cseverészik

109.

(el)nyögdécsel

17.

csérog

110.

(el)nyökög

18.

csicsereg

111.

(el)nyöszörög

19.

csipog

112.

(el)nyuszog

20.

csiripel

113.

(el)nyüszög

21.

csivitel

114.

ordibál

22.

(el)csöpögtet (vmi információt)

115.

ordít

23.

(el)csurrog

116.

óbégat

24.

(el)dadog

117.

(el)ógmóg

25.

dalol

118.

(el)panaszkodik (neki vmit)

26.

(el)darál

119.

papol

27.

(el)dicsekszik

120.

(el)pityereg

28.

diktál

121.

pityog

29.

diskurál

122.

pletykál

30.

(el)dorombol

123.

pofázik

31.

dödög

124.

prédikál

32.

(el)döngicsél

125.

pusmog

33.

dörmög

126.

(el)rebeg

34.

dumál

127.

referál

35.

dumcsizik

128.

regél

36.

dumcsi partizik

129.

rikácsol

37.

duruzsol

130.

rizsázik

38.

dünnyög

131.

(el)rí (vmit neki)

39.

ecsetel

132.

(el)röfög

40.

előad

133.

salátázik

41.

énekel

134.

(el)sápítozik

42.

értekezik

135.

(el)sipákol

43.

érvel

136.

(el)sipítozik

44.

fecseg

137.

(el)sír (vmit neki)

45.

(ki)fejt

138.

(el)sivítozik

46.

felesel

139.

skandál

47.

felkiált

140.

smurrog

48.

gagyog

141.

sóderol

49.

gőgicsél

142.

(el)sóhajtozik

50.

gügyög

143.

(el)sorol

51.

hablatyol

144.

susmog

52.

(el)hadar

145.

susmorog

53.

hadovázik

146.

susmotol

54.

hangsúlyoz

147.

(el)susog

55.

(el)harsog

148.

sustorog

56.

(el)hápog

149.

suttog

57.

(el)hebeg

150.

sutyorog

58.

(el)henceg

151.

súg

59.

(el)hörög

152.

süketel

60.

(el)huhog

153.

szájal

61.

(el)hüppög

154.

szajkózik

62.

jártatja a lepcsest

155.

szaval

63.

jártatja a száját

156.

(el)szipog

64.

karattyol

157.

(el)sziszeg

65.

kántál

158.

szóban fejezi ki magát

66.

károg

159.

szól

67.

kiabál

160.

szónokol

68.

kiált

161.

szót ejt

69.

kijelent

162.

szót vált

70.

kikürtöl

163.

szövegel

71.

kommunikál

164.

(el)szuszog

72.

konzultál

165.

tárgyal

73.

kornyikál

166.

társalog

74.

kotyog

167.

tépi a lepcsest

75.

(el)kottyant

168.

tépi a száját

76.

közöl

169.

tereferél

77.

(el)krákog

170.

traccsol

78.

(el)kukorékol

171.

traccspartizik

79.

kurjant

172.

trécsel

80.

kurjongat

173.

(el)trillázik

81.

(ki)kürtöl

174.

(ki)trombitál

82.

(el)kvartyog

175.

ugat

83.

locsog

176.

üvölt

84.

locsog-fecseg

177.

(el)vinnyog

85.

lotyog

178.

(el)virnyákol

86.

löki a dumát

179.

(el)virnyog

87.

löki a rizsát

180.

(el)visít

88.

löki a sódert

181.

(el)visítozik

89.

löki a vakert

182.

(el)vonyít

90.

magyaráz

183.

(el)zeng

91.

(el)makog

184.

(el)zizeg

92.

(el)mekeg

185.

(el)zokogja

93.

mesél

186.

(el)zümmög